1917

Kažkas sakė, jog tai buvo geriausias praėjusių metų filmas ir tas kažkas – greičiausiai neklydo. Nors filmą matome šiemet, jis visgi išleistas pernai ir jei yra ir ne geriausias, tai vienas geriausių filmų, vertas aukščiausių įvertinimų visame kame. Tai yra puikus pavyzdys, koks turi būti filmas. Filmas kuriame tiek nuo garso, tiek nuo siužeto, kyla jaudinantys šiurpai, o įtampa nesibaigia viso filmo metu ir kaip žiūrovas esi įtraukiamas nuo pirmos iki paskutinės sekundės. Nuobodžiauti net nėra kada. Net saldūs spragėsiai šiuo atveju trukdė ir atrodė nereikalingi. Užteko tiesiog tobulo kino ir nereikėjo daugiau visiškai nieko.

Šio filmo siužetas yra tiesiog pavyzdinis ir praktiškai tobulas. Du eiliniai, gauna užduotį pereiti iš vieno bataliono į kitą, perduoti svarbią žinią, nuo kurios priklauso 1600 karių likimai. Iš pažiūros paprasta turėjusi būti užduotis, nuo pirmo žingsnio prikausto visą dėmesį. Ėjimas apkasais, masinės scenos, kuriose kiekvienas karys kažkuo užsiima: kas rašo laišką, kas rūko, kas snaudžia, kas tiesiog paskendęs savo apmąstymuose. Visus sieja tik keli bendri dalykai – karas, nežinia ir viltis.  Galiausiai apkasams pasibaigus, pirmieji žingsniai nežinant kas laukia purvinose laukymėse, pilnose karių ir žirgų lavonų, pelkių, vielų raizginių ir įtampos, kuri tiesiog tvyro ore. Pirmieji žingsniai kelia smalsumą, baimę, nežinią ir tikrai stipriai įtraukia į tai kas rodoma ekrane. O nuo esamos įtampos, kurią padėti sukuria ir garso takelis, kone virpa net salės kėdės.Aktorius Dean-Charles Chapman, mums puikiai pažįstamas iš populiaraus serialo „Sostų karai“. Čia jo vaidmuo brandesnis, rimtesnis ir atliktas nepriekaištingai. Puikiai suvaidintas karys, tobulai perteikiantis savo jaučiamas emocijas ir nuotaikas bei visapusiškai įtikinantis, jog viskas yra tikra. Štai George MacKay akivaizdžiai kiek vyresnis kompanjonas, kuris iš pradžių atrodo kaip antraplanis aktorius, vėliau visgi paima viršų ir taip parodo savo stipriąsias puses. Jo vaidmuo yra užtikrintas ir iki galo išbaigtas.
Filme pasirodo ir kitų puikių ir gerai žinomų veidų, jų vaidmenys epizodiniai, tad nors ir geri, tačiau nėra tie, kuriuos reikėtų labai išskirti. Bet visi, net ir patys mažiausi vaidmenys turėjo savo vietą bendroje siužeto dėlionėje ir sukūrė darnią juostos ir pasakojimo visumą. Nes kaip ir minėjau, net ir masinės scenos yra nepriekaištingos.

Atskiro paminėjimo vertas ir operatoriaus bei kameros darbas.

Atskiro paminėjimo verti tokie dalykai kaip garso takelis, sukuriantis įtempto siužeto atmosferą arba šiurpuliukus kelianti kario daina ir kitos filmo vietos, kurias gali pajausti tik sėdint kino salėje. Keletas vietų, nuo netikėtumo ir puikiai pritaikyto garso, priverčia kone pašokti iš kėdės.
Atskiro paminėjimo vertas ir operatoriaus bei kameros darbas. Tai vienas iš retų filmų, kur kamera rodo taip, jog viską matai tokiu kampu kaip ir yra geriausia matyti žiūrovui. Kameros objektų apėjimas sužaidžia su situacijomis, intriguoja, apgauna ir manipuliuoja žiūrovu. Kamera vietomis tiesiog sklendžia paskui, apsuka puslankį ir mus įmeta į kadrą tokiu kampu, jog suvoki kad būtent tuo kampu ir norėtume matyti esamą situaciją. Taigi kameros darbas yra vertas 10 iš 10. Ir ko gero geriausias iki šiol matytas atlikimas, kuris yra išbaigtas ir keliantis papildomą malonumą bei pasimėgavimą kokybišku kinu. Pagyros operatoriams.

Visumoje siužetas, istorija, garso takelis, aktorių vaidyba yra nepriekaištingi. Ir jei visgi norėtume prie kažko prisikabinti, tai būtų galima kalbėti apie filmo pabaigą, kuri tarsi neišbaigta, bet kartu yra gera tuo, jog pabaigos čia ir nebuvo, karas nesibaigė, o filmas prasidėjo prie medžio ir baigėsi prie medžio, tik tarpas tarp abiejų vietų toks, apie kurį ramiai išėję du kariai visiškai nesitikėjo. Dar galima galvoti ir apie tai, kaip žiurkės iki ateinant mūsų pagrindiniams veikėjams į užminuotą bunkerį, taip ir neužkliuvo bombų troso. Arba kaip tamsoje krentant kriokliu, nukritus ir kiek paplaukus upe, staiga jau šviesu lyg vidurdienį. Tačiau tai tik tiek, visa kita yra puiku, nuostabu ir verta maksimalaus įvertinimo.

Vertinimas 9.8 iš 10.